• Imprimeix

Centre d'Interpretació dels Sòls dels Pirineus

31/3/17 10.36

Des del 15 de desembre de 2016 es pot visitar l'exposició permanent dels monòlits de sòls dels Pirineus i Prepirineus, realitzats en el marc del projecte "Monòlits de sòls dels Pirineus" (ICGC), al Centre d'Interpretació dels Sòls dels Pirineus (CISP), dins del Centre de Suport Territorial Pirineus (CSTP).

Mitjançant el CSTP l'Institut treballa en la creació d'una col·lecció de monòlits de sòls representatius dels Pirineus i Prepirineus per adquirir coneixement i divulgar la importància de la diversitat dels sòls que formen la serralada. L'objectiu a llarg termini és que el CSTP sigui Centre de Referència dels Sòls dels Pirineus, a l'estil dels centres de referència d'altres àrees del món.

Un monòlit de sòl és una secció natural de sòl extreta del seu medi morfoedafològic amb les mínimes alteracions de la seva estructura i propietats internes, a la qual se li ha aplicat un tractament per garantir la seva conservació.

Entre els anys 2014-2016, en la fase experimental, el projecte ha produït nou monòlits; es preveu que a final de 2017 la col·lecció, ja consolidada, s'hagi incrementat en cinc nous exemplars. La intenció és que el 2021 s'arribi als cinquanta-dos monòlits i que es pugui allotjar en un edifici ad hoc annex a l’actual CSTP.

Disposar d'una varietat important de seccions naturals de sòls en un espai expositiu interior, amb les condicions adequades per a la seva conservació, suposa gaudir d'una eina educativa i divulgativa d'alt nivell. Addicionalment, el component estètic dels monòlits de sòls és un actiu complementari molt important, tal com es comprova en les exposicions permanents de monòlits dels països del nostre entorn social i cultural.

La conservació dels monòlits naturals en les condicions adequades i la seva exhibició faciliten l'estudi i la comparació entre tipus de sòls diversos i ajuden a entendre, entre d'altres, els respectius processos formadors, les propietats agronòmiques i els aspectes mediambientals diversos relacionats. En aquest sentit, és possible que si d'aquí cinquanta o cent anys s'extreu un monòlit del mateix punt que un dels existents, alguns aspectes de la nova secció presentin variacions associades a les conseqüències del canvi climàtic en els sòls.

En el projecte "Monòlits de sòls dels Pirineus" col·laboren la Unitat de Recursos Geològics de l'Àrea de Geologia i Recursos de l'ICGC, i experts de la Universitat de Lleida, de la Universitat Autònoma de Barcelona i del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. També hi ha col·laborat el Soil Reference and Information Centre (ISRIC) – World Soil Information, establert a Wageningen, Països Baixos. Els nou primers monòlits han estat realitzats per EUREKA SGN.